PAWIE OKO

Moderatorzy: chemik83, azja-83

PAWIE OKO

Postprzez mailo_86 » 11 Gru 2008, 00:43

Elo
Jak widac to moj pierwszy post.
Mam pielęgnice pawie oko juz od ponad 3 lat. Kiedyś byla z innymi rybami no ale niestety wybrala drogę samotnika i w kanibalski sposób zjadła wszystkie swoje towarzyszki.
Teraz wygląda tak:
Image

Chciałem się jej pozbyć bo ciężko jest mi utrzymać jedną rybę w akwarium gdzie nie ma ani glonojada ani kirysa nie ma nawet roślin bo ona wszystko załatwi:D
Chyba ze Wy mi podpowiecie co mam jej dokupić zeby nie zostało pochłonięte przez bestie:D
Mam akwarium 86L z pompą wodna Aqua Szut 750 grzałą aquaela
pokrywa mata itp itd ;p
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez uzzi » 11 Gru 2008, 10:30

Witaj,
Akwarium jest stanowczo za małe dla tego gatunku !
Rywalizacja pomiędzy osobnikami prawdopodobnie była skutkiem trzymania ich w tak małym baniaku.
Poczytaj: http://www.pawiookie.pl/
Pozdrawiam,
Daniel
Image
Awatar użytkownika
uzzi
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 110
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 14:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Ryzio » 11 Gru 2008, 14:53

witam
Chyba dobrym pomyslem bedzie jak ja jednak sprzedasz szkoda zeby ryba meczyla sie w tak malym akwarium chyba ze kupisz jej minimum 375l wtedy moszesz pokusic sie o dodatkowe towatrzystwo. Swego czasu tez kiedys mialem pawie oko i bardzo milo wspominam ten czas, bardzo madra i sympatyczna ryba. pozdrawiam
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mailo_86 » 12 Gru 2008, 14:12

jak na razie nie zamierzam kupić większego akwarium. W przyszłym roku mam wielki dzień gdzie w zasadzie odbędę ostatni marsz ;p no i w tedy już na swoim pomyślę o akwarium około 200L ale jak na razie to musi wystarczyć. Jedna zmiana jaką muszę dokonać to fauna roślinna. Mianowicie rośliny zawsze słabo mi rosły i chcę to zmienić. Zasadzić parę zdrowych ładnych roślin by te akwarium ożyło na tym mi zależy, więc może jakieś propozycje :)

Dodane po 13 godzinach 54 minutach:

Oto mój filmik:D

http://pl.youtube.com/watch?v=6uXjajN9m04
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 12 Gru 2008, 14:27

no widac że ma za mało miejsca faktycznie daj ją lepiej komuś, bo ryba się tylko męczy, a zrób coś tam ładnego z roślinami :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez mailo_86 » 12 Gru 2008, 16:54

no to ogłoszenie jest ze ja podaruje i cisza:( a do WC jej nie oddam ;p
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mariusz123 » 12 Gru 2008, 21:52

czemu pawiookie rosna tak duze w tak malych akwariach???.ryby trzymane w 100l baniaku rosna az milo,,,,,.

nie pozbywaj sie jej,kup wieksze akwarium,,to ciekawa rybka,zawsze chcialem miec pawiookie,ale na akwarium 400-500l nie mam narazie miejsca,bo 300l akwarium to dla tej rybki min,,,,,,,przy 50cm szerokosci,,,
mariusz123
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 170
Rejestracja: 25 Gru 2007, 12:33
Miejscowość: GASZOWICE
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 7522202

Postprzez leoni » 12 Gru 2008, 22:29

tak, tylko zauważ mariusz123, że kolega pisze że niema szans na większa akwa w tej chwili, więc chyba lepiej jak ją komus podaruje, chociaż faktycznie jestem zdania żeby dokupił drugą do pary :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez mailo_86 » 13 Gru 2008, 01:20

druga do pary to poezja ale niestety nie teraz za 6m-c najprędzej:) jutro będę miał rośliny i zrobię zdjęcie i pokaże :D
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 13 Gru 2008, 07:59

ok to czekamy :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Ryzio » 13 Gru 2008, 14:37

z roslin i tak wiele nie zostanie jak zacznie przekopywac podloze
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mailo_86 » 13 Gru 2008, 15:19

Roślinki trafily na razie do baniaka 12l wiec jak tylko podrosna to zawitaja w bestii . Mam nadzieje ze trochę pobędą w "duzym" akwarium:D
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mariusz123 » 13 Gru 2008, 22:03

mailo,mam rozklejone akwarium od kumpla[ok.200l],,jak masz miejsce,skleje je nan nowo i pozycze ci ten baniak,do czasu az nazbierasz na cos nowego!!!co ty na to,,miedzy swietami znajde czas na klejenie,szkoda mi tej rybki,,,,,,,kiedy masz te wesele,na kiedy bys mial nowy baniak???
mariusz123
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 170
Rejestracja: 25 Gru 2007, 12:33
Miejscowość: GASZOWICE
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 7522202

Postprzez mailo_86 » 14 Gru 2008, 14:43

Mariusz dzięki za propozycje ale teraz nie mam gdzie to postawić takiego akwarium.
Jeśli chodzi o moje roślinki to wygląda to tak:

Image

Wyczytałem gdzieś, że do lepszego porostu roślin warto na dno akwarium wysypać ziemie doniczkową i położyć siatkę oraz przysypać kamykami. Jak to sie ma w praktyce? woda nie będzie czarna?
Oraz pytanie mam odnośnie tego co mam. Jakie środki do bujnego porostu roślin są dobre? czy może wystarczy mi to co mam w tej chwili czyli kamyki i filtr oraz światło naturalne. Jeśli sposób z ziemią jest dobry to w poniedziałek bedzie remanent ;p oraz zawita tam bojownik ;]
mailo_86
 
Posty: 20
Rejestracja: 10 Gru 2008, 00:06
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez uzzi » 14 Gru 2008, 21:08

Akwa z ziemią ogrodową to tzw. Low-Tech. Nie myśl, że nasypiesz ziemi i rośliny zaczną bujnie rosnąć. Na początek polecam wymienić żwir na naturalny i o mniejszej granulacji, dodanie oświetlenia(ok.0,5w/l).
Proponuje abyś poczytał jakieś artykuł/książki/czasopisma dla początkujących z uprawą roślin.
Pozdrawiam,
Daniel
Image
Awatar użytkownika
uzzi
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 110
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 14:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Następna

Wróć do Nasze ryby

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron