siporax

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: siporax

Postprzez leoni » 07 Paź 2013, 12:27

moge sprzedać za tyle ile kupiłem w tym zbiorowym zamówieniu 5L
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 07 Paź 2013, 14:30

a ile myśmy za to znów dali :D
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 17 Paź 2013, 08:36

ja swój siporax zastosowałem w moim krewetkarium dodałem go do filtra kubełkowego do tego bakterie i powiem że odkąd go tam włożyłem zalanego bakteriami woda na kilka godzin zrobiła się biała a teraz jest kryształ jest znaczna różnica między tym jak go dałem a przedtem, odpieniacz od tego czasu już też ledwo ledwo pieni i przez większość dnia jest wyłączony a włączam go tylko na noc gdzie ilość piany jest mała :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez andy79 » 05 Lut 2015, 16:16

Odkopie troche temat bo jak widać metody są różne.

Dziś nabyłem niecałe 30L tego całego siporaxu 25mm ( większe krążki). To co wspominał Jędrzej wystarczy to zalać świeżą solanką, dać cyrkulację i parę kropli bakteri, godzina, dwie i do akwa. Tutaj z kolei piszecie, że kisiliście swój tydzień albo cztery... pomału jak ogórki :)

Jak to w końcu jest ?
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 05 Lut 2015, 16:35

andy79 napisał:Odkopie troche temat bo jak widać metody są różne.

Dziś nabyłem niecałe 30L tego całego siporaxu 25mm ( większe krążki). To co wspominał Jędrzej wystarczy to zalać świeżą solanką, dać cyrkulację i parę kropli bakteri, godzina, dwie i do akwa. Tutaj z kolei piszecie, że kisiliście swój tydzień albo cztery... pomału jak ogórki :)

Jak to w końcu jest ?


są dwie metody dla niecierpliwych i cierpliwych po prostu taki siporax nie jest odpowiednio zasiedlony a taki 4 tygodniowy można podłączyć pod korale i korale przeżyją tak robią w farmach korali w Niemczech :)
ja zastosowałem tę pierwszą czyli bakterię i do akwarium czyli polałem siporax bateriami i dodałem do akwarium i tyle :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 05 Lut 2015, 18:05

kurde kupujecie a u mnie leży już od roku!!!
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 05 Lut 2015, 19:31

Leszek musimy się w końcu zgadać bo bym dalej wziął ten siporax i odpieniacz :D
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 05 Lut 2015, 22:32

no ja dalej czekam!!!
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 05 Lut 2015, 22:34

U mnie leżały w solance z bakteriami 24h.
Ważne jest żeby siporax dobrze pokładać w jakimś pojemniku, koszyczku i postawić w odpowiednim miejscu - chodzi o to żeby woda swobodnie przepływała przez siporax i nie osiadał na nim syf bo wtedy tworzysz bombe biologiczną. Dlatego wszelkie woreczki na siporax i tym podobne odpadają
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez leoni » 05 Lut 2015, 22:49

no właśnie i dla tego nie moge go mieć, bo co ja moge zrobić w sumpie gdzie nie mam żadnej komory
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez andy79 » 06 Lut 2015, 18:55

Do mojej wolnej komory między odpieniaczem o pompą obiegową (55 x 43 x 27 cm) weszło mi na próbie 3D niecałe 7 kg tego siporaxu, nie wiem jak to jest w przeliczeniu na ml, objętościowo mam tego dwa 25 kg wiadra soli... a dwa następne jeszcze by chyba weszły...

Szukałem trochę po budowlanych kratek restrowych - tej co wykonują podwieszane sufity. Plan był taki, że zrobię sobie taki wyciągany koszyk. Ale nie było... to w Klockiewiczu kupiłem plastikową siatkę ogrodową z większymi oczkami. Docięte na wymiar "pudelko" komory pospinałem "tretytkami" i gitara - jutro będę kisił w solance i szczepił. Woda w komorze idzie od dołu to ten mój koszyk postawię na dwóch plastikowych rurkach pvc .

Zobaczymy jak to ruszy na ten mój "przerybiony" zbiornik i jego parametry :)
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 06 Lut 2015, 21:55

Plan jest dobry.
U mnie tez woda dostaje sie od dołu i koszyczki stoj na nóżkach tak żeby woda bez problemy dostała sie pod koszyczki i szła po siporaxie do góry.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez edi » 07 Lut 2015, 00:01

no u mnie siporax jeszcze nie zadziałał, też podlałem bakteriami i jakoś nie chce spadać to no3
Awatar użytkownika
edi
 
Posty: 52
Obrazki: 1
Rejestracja: 03 Gru 2007, 17:23
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 07 Lut 2015, 18:53

edi napisał:no u mnie siporax jeszcze nie zadziałał, też podlałem bakteriami i jakoś nie chce spadać to no3


ale to nie jest cudowny środek :) on potrzebuje min 6 miesięcy by zadziałał jak żywa skała na wszystko potrzeba czasu :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez edi » 07 Lut 2015, 19:13

pierwsze pare litrów 4 miesiące już jest, reszta doszła miesiąc temu... razem 20 litrów. więc czekam :)

a po czym poznać że już działa, powinien być "śliski"? od bakterii? jakiś zapach? albo coś? :)
Awatar użytkownika
edi
 
Posty: 52
Obrazki: 1
Rejestracja: 03 Gru 2007, 17:23
Blog: Wyświetl wpis (0)

Poprzednia

Wróć do Filtracja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron