pytanie o osmozę

Moderatorzy: chemik83, azja-83

pytanie o osmozę

Postprzez chemik83 » 25 Lut 2012, 09:46

Mam pytanie o membranę bo czekam na przesyłkę z nową membraną a stara póki co musi filtrować
chodzi mi o to czy prawidłowo działająca membrana od razy na wyjściu pokazuje niską wartość czy musi upłynąć chwilkę by pokazała na przykład 4-3 ppm ??
bo u mnie trwa to około 2 minut i TDS pokazuje wartość około 4 ppm a później nawet koło 2 ppm ale na samym starcie wartość jest koło 80-100 ppm??
potem membrana może pracować cały dzień a wartość na wyjściu to koło 2 ppm
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: pytanie o osmozę

Postprzez azja-83 » 25 Lut 2012, 12:28

a masz Di za osmozą ?, jeśli tak i jeśli z prefiltrami i złożem jest wszystko ok to powinno od razu pokazać 0.
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: pytanie o osmozę

Postprzez chemik83 » 25 Lut 2012, 13:21

tak mam DI za osmozą i woda po osmozie jest 0 tylko przez osmozą najpierw jest tak wysoki wynik po 2-3 minutach mam 5 ppm a po 10 minutach mam około 2 ppm za osmozą zawsze mam 0
dlatego nie wiem czy mam wymieniać membranę czy nie bo zamówiona jest na razie działa wszystko ok dlatego pytam czy po membranie od razu powinno być mało czy to tak będzie się zmniejszało w czasie
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: pytanie o osmozę

Postprzez leoni » 26 Lut 2012, 10:24

to normalne, a wszystko pewno zależy od ujęcia wody, jeżeli nie filtrujesz codziennie to zawsze na początku będzie wynik wyższy niż chcemy, po przepłukaniu membrany czyli po 5min już jest ok, czyli jest wszystko w porządku
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: pytanie o osmozę

Postprzez azja-83 » 26 Lut 2012, 14:24

Lechu nie zawsze, jeżeli jeżeli złoże ma martwe strefy lub już jest stare to chwilowo będzie pokazywać właśnie 2 a po chwili 0, oczywiście do czasu, jeżeli będzie miał wszystko ok to nawet po 2 dniowej przerwie mu pokaże 0 , przynajmniej ja tak mam, no chyba że po prostu jest też kwestia dokładności TDS
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: pytanie o osmozę

Postprzez chemik83 » 26 Lut 2012, 17:27

a bo się wkręciłem sam bo mi zawsze TDS pokazuje po dłuższej przerwie nieużywania koło 100 ppm ale zawsze szybko spada i po 5 minutach mam już 2 ppm
i teraz nie wiem czy mam wymieniać membrane czy nie bo poza tym po DI mam zawsze 0
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: pytanie o osmozę

Postprzez azja-83 » 26 Lut 2012, 17:58

Jak masz 0 po DI to nie ma się czym przejmować :)
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: pytanie o osmozę

Postprzez chemik83 » 26 Lut 2012, 18:05

aha :) dzięki bo myślałem że membrana powinna od razu pokazać niską wartość i dlatego zacząłem panikować :D
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: pytanie o osmozę

Postprzez leoni » 26 Lut 2012, 19:27

azja-83 napisał:Lechu nie zawsze, jeżeli jeżeli złoże ma martwe strefy lub już jest stare to chwilowo będzie pokazywać właśnie 2 a po chwili 0, oczywiście do czasu, jeżeli będzie miał wszystko ok to nawet po 2 dniowej przerwie mu pokaże 0 , przynajmniej ja tak mam, no chyba że po prostu jest też kwestia dokładności TDS

miedzy innymi to miałem na myśli, mało komu udaje się uzyskac po samej membranie wynik 0 więc w twoim wypadku jest jak najbardziej ok :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459


Wróć do Filtracja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron