siporax

Moderatorzy: chemik83, azja-83

siporax

Postprzez chemik83 » 26 Sty 2013, 09:39

Wczoraj postanowiłem wsadzić do swojego baniaka litr siporaxu i zobaczyć jego działanie
po przepłukaniu ceramiki włożyłem ją do sumpa wyciągnąłem i prosto na nią wlałem 5 ml bakterii dołączonych do zestawu
wg producenta ceramika powinna od razu zacząć działać i pierwsze co dziś rzuciło mi się w oczy to to że odpieniacz przestał pienić
azotany miałem trochę wysokie więc ciekawi mnie jak sprawa będzie wyglądać po 24 h od włożenia ceramiki do układu
jeśli chodzi o opinię ludzi są różne jedni twierdzą że działa jedni twierdzą że działa jak stosujemy dodatkowo pożywkę dla bakterii
będę go testował jak się sprawdzi dodam jeszcze jeden litr bo tyle by musiało go być na mój baniak
jeśli azotany pójdę w dół od razu dokładam kolejny worek
to na razie tyle będę regularnie opisywał co i jak :)


i porównanie różnych ceramik

akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 27 Sty 2013, 12:04

no pierwszy filmik niezły, świadczy o higroskopijności siporaxu , ale jestem ciekaw jak to wygląda w praktyce więc czekam na twoje spostrzeżenia

napisz ile tego wsypałeś na twój litraż
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 27 Sty 2013, 13:40

na razie dodałem 1 litr jak to będzie działało dodaje jeszcze 1 litr (czyli będzie to odpowiadać mojej ilości wody)
na razie jakiegoś szału nie ma
liczę na to że NO3 mi spadnie
tylko nie wiem co było przyczyną bo padła mi świetlówka w sumpie na refulgium i pytanie czy zmiana oświetlenia na LED (żarówka tej samej mocy czyli 30W) mogła nagle spowodować zmiany w glonach i wypuszczenie NO3 ??
jeśli tak to ciężko mi będzie powiedzieć czy pomogło oświetlenie czy siporax
na razie po 24 godzinach znacząco spadło na pewno NO3 bo po kolorze widać że zmiana jest spora niż przed włożeniem ceramiki
oświetlenie też może trochę pomóc w każdym razie jak zobaczę że NO3 idzie dalej w dół i będzie spadać dodam jeszcze litr ceramiki i jeśli będzie się utrzymywać na niskim poziomie niewykrywalnym to będzie to duży sukces bo jak na razie zawsze koło 5 ppm NO3 miałem zobaczymy co i jak z tym będzie
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez inmar » 27 Sty 2013, 13:57

Ja mam 17 litrów siporaxu z Sery,co mnie martwi to nie jest on taki bez obsługowy,trzeba go często potrząsać by się nie zapchał.Kiedyś włożyłem 10L do komina,tak miał być na chwilę a był kilka miesięcy i cały mi zarósł osłonicami i gąbkami,czyszczenie go zajęło mi 6 godzin,każdy krążek w środku trzeba było wyszorować szczoteczką do zębów.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 27 Sty 2013, 14:03

ale parametry utrzymuje Ci na dobrym poziomie ??
słyszałem ze oceanarium w Niemczech jest zrobione na siporaxie z Sery
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez inmar » 27 Sty 2013, 14:14

Nie wiem czy mi utrzymuje,raczej chyba priobiotyki.NO3 mam 5 a PO4-0,06 więc nieciekawie.Tu jest fajny temat http://aqua-reef.pl/topic/4382-sekta-siporax-siarzy/
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 27 Sty 2013, 18:54

Łukasz, a gdzie kupowałeś siporax ?
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 27 Sty 2013, 19:04

w raciborzu
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 27 Sty 2013, 19:45

Łukasz a ile płaciłeś za litr no i jakiej wielkości je masz 25mm??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 28 Sty 2013, 09:03

Za litr płaciłem koło 55 zł a wielkość to 25mm
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 28 Sty 2013, 10:28

chemik83 napisał:Za litr płaciłem koło 55 zł a wielkość to 25mm


bo na AR chłopaki zbierają się na całe wiadro 5oL i szukają chętnych, 1L wyszedł by wtedy 25-30zł
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 28 Sty 2013, 12:21

no teraz już po ptokach bo już mam :(

-- 28-01-2013 12 --

a podasz linka może bym sobie zamówił ze 2 litry pod przyszłe konikarium :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 28 Sty 2013, 13:23

Proszę:
http://aqua-reef.pl/topic/5886-czy-byli ... l-za-litr/
sam chyba też wezmę kilka litrów
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 28 Sty 2013, 13:27

ktoś z okolic Raciborza jeszcze chce ?? za jedną przesyłką bym wziął :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez azja-83 » 28 Sty 2013, 15:13

Łukasz kiedy będziesz to zamawiał ?
jest jakaś wzmianka o zastąpieniu bakterii z sery tymi z prodibio lub z microbelift?
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Następna

Wróć do Filtracja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron