siporax

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: siporax

Postprzez leoni » 14 Lut 2013, 12:45

chemik83 napisał:nie ja tak nie miałem bo miałem bakterie :) i od razu było widać efekt dlatego się pytałem czy chcecie bo mam nadwyżkę :P myślałem że poczekać na bakterie nim włożysz :)


nie moja wina że tak długo do mnie jedziesz :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 14 Lut 2013, 12:51

hehe no widzisz jakoś tak wyszło
wiesz coś już może o Darku czy dalej cisza??
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 14 Lut 2013, 16:38

cisza
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 21 Wrz 2013, 10:05

jak powinno się prawidłowo zastosować siporax??
ano tak powinno:
Nim wystartuje układ z siporax najpierw zalawamy sump wodę w której jest siporax dajemy cyrkulację dużo bakterii różnych firm i tak powinien w spokoju być około 4 tygodniu dopiero po tym czasie podłączamy sumpa pod akwarium z solanką włączamy obieg i po tygodniu włączamy dopiero odpieniacz :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 21 Wrz 2013, 10:39

chemik83 napisał:jak powinno się prawidłowo zastosować siporax??
ano tak powinno:
Nim wystartuje układ z siporax najpierw zalawamy sump wodę w której jest siporax dajemy cyrkulację dużo bakterii różnych firm i tak powinien w spokoju być około 4 tygodniu dopiero po tym czasie podłączamy sumpa pod akwarium z solanką włączamy obieg i po tygodniu włączamy dopiero odpieniacz :)


pisze to gdzieś w instrukcji??, czy sam do tego doszedłeś??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 21 Wrz 2013, 11:19

w nowym numerze korala przy hodowli przemysłowej że tak nazwę to korali stosują siporax i tak go użyli jak napisałem przez 4 tygodnie tylko bakterie i solanka by się tam dobrze osiedliły :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 21 Wrz 2013, 12:56

Też to czytałem, ale nie zgodzę się z faktem żeby wlewać bakterie różnych firm, bo są tam bakterie różnych szczepów które potem na wzajem się zwalczają. Moje leżały w małym akwa ( 25 litrów ) przez tydzień z jedna Tunze 6015 i ampułką Probidio.
Poza tym to jest sposób na szybkie osiedlenie się bakterii,ale do działającego systemu też jest możliwość dołożenia siporaxu, ale czas na osiedlenie jest dużo dłuższy.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 21 Wrz 2013, 13:22

no miałem tutaj na myśli stosowanie bakterii różnych firm ale zdecydować się na jedną trochę to nie napisałem tak jak miałem :)
ja stosuje bakterie te co dostałem z siporax ale ciężko powiedzieć czy są one dobre czy nie
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 21 Wrz 2013, 13:41

Ja stosuje tylko BioDigest. Zasada jest taka że powinniśmy stosować takie bakterie jakie stosowaliśmy w baniaku. Inaczej nic to nie da.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 21 Wrz 2013, 13:59

no tak powinno być :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 04 Paź 2013, 08:42

ma ktoś na zbyciu siporax ??
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez leoni » 04 Paź 2013, 10:51

ja mam leży mi i raczej nie będe z niego korzystał :) wieć moge chętnie sprzedać
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 04 Paź 2013, 11:50

a ile go masz i za ile go sprzedasz :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: siporax

Postprzez Yarcio » 04 Paź 2013, 13:57

No właśnie, sam bym chętnie odkupił go od ciebie :)
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: siporax

Postprzez chemik83 » 04 Paź 2013, 17:38

no mi jest potrzebny do krewetkarium i zastanawiam się nad tym czy nie kupić na ebay bo tam nie jest tak drogi 10 litrów wychodzi jakieś 160 zł
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

PoprzedniaNastępna

Wróć do Filtracja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron