Odpieniacz w komorze z obiegówką

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 26 Sty 2013, 23:33

Ciekawi mnie za i przeciw żeby wstawić odpieniacz do komory razem z pompą obiegową.
Jak wiecie jestem obecnie na etapie stawiania drugiego większego akwa i kombinuje teraz z sumpem bo już czas wkleić przegrody. Sump ma być 3 komorowy: 1-spływ, 2-refugium+dsb, 3-obiegówka i gdzieś muszę wsadzić odpieniacz
Plusy dla mnie takiego rozwiązania:
- Większa komora na refugium
- Większy poziom wody w refugium
Co wy na to ?
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez leoni » 27 Sty 2013, 11:56

może być cięzko Jarku, z:
-utrzymaniem poziomu wody
-po za tym jak odpieniacz ci będzie puszczał np. drobne bąbelki powietrza to wszystko ci zassa obiegówka i od razu do zbiornika, a tak musi przejść przez wszystkie komory więc mało prawdopodobne żeby coś sie dostało do głównego
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 27 Sty 2013, 12:59

Bąbelkami sie nie przejmuje bo odpieniacz ani jednego mi nie wypuszcza - ale jest to argument.
Co do poziomu wody to sie zgodzę i cały czas sie nad tym zastanawiam jaki bedzie to miało wpływ bo:
Główną filtrownią będzie refugium i być może DSB
Więc odpieniacz będzie załączany sporadycznie jakieś 2-3 godziny dziennie więc podczas załączenia odpieniacza zassa wodę i w komorze z pompą poziom opadnie a jak wiemy własnie w tej komorze zakłada się dolewkę która automatycznie zareaguje i napuści RO co spowoduje spadek zasolenia ( minimalny, może nawet niezauważalny, ale zawsze )
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez leoni » 27 Sty 2013, 19:43

kolejna rzeczą są ukwiały jak ci wpadnie w pompe, a oby nie to niestety bez odpieniacza się nie obejdzie :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 27 Sty 2013, 20:21

Wiesz, odpieniacz będzie po to tylko żeby odpieniał cząstki stałe, a główna filtracja będzie oparta na ATS i Refugium+DSB ( DSB prawdopodobnie, a jak nie to warstwa 3 cm piasku tylko dla glonów ). Mam bardzo dobry odpieniacz i szkoda go się pozbywać.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez leoni » 27 Sty 2013, 21:03

no nie oczywiście, ja nie mówię żeby pozbywać się odpieniacza, tylko po prostu bez niego w pewnych sytuacjach może być ciężko

a wracając do tematu, to wydaje mi sie że chyba ciężko będzie wsadzić to wszystko do jednej komory, chyba że masz jeszcze inne wizje projektowe :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 28 Sty 2013, 13:21

Mam,
1-komora spływu ze skarpetą
2-komora z refugium
3-komora z odpieniaczem
4-komora z powrotem
Jak zmieszczę to jeszcze komora na siporax - jakieś 2 litry pomiędzy refugium i odpieniaczem
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 14 Mar 2013, 15:41

Qurde, brakuje mi miejsca w sumpie - dwa razy większy od poprzedniego, a i tak mały. Ja to bym musiał mieć sumpa takiego na 2 lub 2,5 metra długiego i przynajmniej 60 cm szerokiego to bym sie pomieścił he he he.
Chyba będę musiał skrócić komorę z refugium- a tego nie chcę :(
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez leoni » 14 Mar 2013, 17:57

przebij się na balkon :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 14 Mar 2013, 19:40

Już wymyśliłem - ale pokombinowałem. Ale tak będzie najlepiej bo odpieniacz będzie przed refugium.
Będzie tak:
1. Komora spływu wraz z odpieniaczem
2. Komora refugium ( zasilana od dołu )
3. Komora Siporaxu ( zasilana od dołu )
4. Komora pompy obiegowej
łącząc komorę spływu z komorą odpieniacza straciłem tylko 2cm z komory refugium i wszystko pasuje.
Jedynie żeby zrobić poziom wody w komorze odpieniacza 22 cm to muszę podnieść ją o 8 cm wklejając podwójne dno.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 14 Mar 2013, 20:10

Tak to sobie wymyśliłem:
Image
PS.
Brakuje mi 8 sztuk siporaxu :(
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez inmar » 14 Mar 2013, 22:03

Wygląda skomplikowanie i nie wiem czy nie przekombinowane.Ostatnio odchodzimy od takich sumpów na rzecz prostoty i tak się właśnie da.Ja od miesiąca mam tylko odpieniacz a jednak parametry są w normie dla SPS-ów.Jarek,pomyśl o tym.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez Yarcio » 15 Mar 2013, 10:06

Marku, z refugium nie zrezygnuje na pewno - nie ma mowy,za dużo radochy mi to daje, a siporax daje bo bede miał mniej skały. A Ty Marku wywaliłeś Siporax z baniaka ?
Zresztą w porównaniu do obecnego sumpa ( z którego jestem bardzo zadowolony ) dochodzi tylko jedna komora na siporax.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Odpieniacz w komorze z obiegówką

Postprzez inmar » 15 Mar 2013, 10:41

Tak,wywaliłem siporax i mam go na sprzedaż (17 litrów)
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)


Wróć do Filtracja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron