1600L przy granicy z Czechami.

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez leoni » 25 Lut 2015, 20:30

no to dawaj ten filmik bo chyba prędzej go wstawisz niż my się zbierzemy do ciebie
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 04 Maj 2015, 10:03

Trochę mnie tu nie było... :)

Filmu i zdjęć niestety nie będzie :( Adamowi padła karta pamięci na której miał wszystko a back'upu nie zrobił. Masakra.

Fakt ten motywuje mnie więc do pokręcenia gałkami w swoim sprzęcie i jak to mówią " coś tam trzeba będzie cyknąć" :)

W akwarium mam wszystko ok, ostatnio rozkręciłem Loccotusowe lampy bo wentylatory jakoś częściej zaczęły się włączać.

Sprężone powietrze w ruch, odkurzacz... przy okazji wymiana bateri CR2032 na podtrzymanie w kompie i znów na rok dwa spokój :D
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 13 Cze 2015, 14:09

Czytając trochę w dniu dzisiejszym fora z akwarystyką morską naszła mnie taka dygresja odnośnie soli. W sumie jak każdy wie to nie kończący się temat, ale jedna sól zdecydowanie bardzo podzieliła rynek, fora i samych klientów.

Z tego co zaobserwowałem zbiornik przyzwyczaja się też w pewnym aspekcie do konkretnej mieszanki i tutaj zmieniłem osobiście trochę samą filozofię prowadzenia zbiornika.

Kiedyś na samym początku chciałem mieć bujną obsadę koralową, od SPS do LPS i miękkie. Miała być gra kolorami, bogactwo gatunków i esy floresy.

Teraz szczepię to co mi rośnie, dzielą się ancory, catalaphylie, odcinam gałązki duncanopsamiii... nie wspominając o acrach, mogę kupić dwa razy, no może nawet trzy jakąś wypasioną Acantraste lub inne - ale jak pójdzie więcej na nią nie popatrzę. NIe można mieć wszystkiego - niestety :)

Wracając do samej soli, czy jest sens kierować się stężeniem MG, CA i KH kiedy osobiście mogę nadrobić to ballingiem którego mam za parę groszy ?

Chciałbym postawić w najbliższej przyszłości drugi zbiornik i osobiście sprawdzić i zobaczyć przede wszystkim tą różnicę - jeżeli takowa w ogóle istnieje... w wiaderku 25 kg za 160 zł a 300 zł :):):) i nie chodzi tutaj o samą czystość składowych soli, bo czy jest farmaceutyczna czy spożywcza to dla mnie nie ma większego znaczenia.
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez leoni » 15 Cze 2015, 08:04

wydaje mi się że solą chyba nie uzupełnisz wszystkiego w dawkach zalecanych samom solą chyba, że będziesz robił podmiany 50-60%, a to juz nie jest takie opłacalne.

Także dla mnie jak najbardziej balling bo raczej nic tańszego nie znajdziemy, a sola jedynie uzupełniamy mikroelementy
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez inmar » 15 Cze 2015, 18:11

Też mi się wydaje,że przy soli biednej i koralowcach daleko się nie zajedzie,ale od ballinga tańszy jest reaktor.Pomyślałem sobie czy czasem nie dało by rady reaktor+tania sól,ale jednak skoro u mnie reaktor+bogata sól+różne preparaty dawały radę i szkód nie było to widocznie czasem tak trzeba.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez Komarek » 15 Cze 2015, 18:40

Ja zmieniłem teraz sól z AF reef na BT reef. Brak reakcji negatywnej. Wyższe Ca i Mg solanki. Zmniejszony balling. Brak brązu na piasku. Cena niższa. A więc pozytywnie
Komarek
PROFESJONALISTA
 
Posty: 636
Rejestracja: 19 Sty 2011, 22:50
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 46327799

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 15 Cze 2015, 20:15

Panowie wiaderko AF rafowej 160 zł, wiaderko red sea prof 300 zł. Z opisu producentow wynika ze majawszystko, tablica składników długa jak mendelejewa... O to mi chodzi.
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 16 Cze 2015, 14:40

No to obiecany mały update, we wrześniu będzie 2 lata :) jak ten czas leci... 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 16 Cze 2015, 14:43

...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez leoni » 17 Cze 2015, 14:12

super, fajnie to wygląda tylko na fotkach jakoś bardzo żółto
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez inmar » 17 Cze 2015, 21:11

Baniak nie do poznania.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 18 Cze 2015, 06:38

leoni napisał:super, fajnie to wygląda tylko na fotkach jakoś bardzo żółto


...ostatnio było za niebiesko :) mam nadzieję, żę następnym razem się wstrzelę ;)

inmar napisał:Baniak nie do poznania.


Marek no rośnie, rośnie. Dogadamy się w końcu z tym BK i Deltekiem w pakiecie ? Czy będziesz czekał do zimy ;)

Jak by cuś to pakuj to i przyjeżdżaj...
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez argento » 22 Cze 2015, 17:40

no no Super mam dziwne wrażenie że la da dzień zobaczę na żywo
8)
3400l
odpieniacz Skimz SM 302
odpieniacz BK 300 super marin
oświetlanie 4x hqi 150v
16x39 T5
cyrkulacja blau Wave Mation 13000 x3
Tunze 6125 x2
obieg 2000l/h
Awatar użytkownika
argento
 
Posty: 48
Obrazki: 20
Rejestracja: 17 Lut 2014, 20:24
Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez Yarcio » 03 Lip 2015, 17:47

Ałe ładnie ci to się prezentuje no no
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: 1600L przy granicy z Czechami.

Postprzez andy79 » 23 Lip 2015, 19:40

Jak by mnie w domu ńie było po ostatnim armagedonie pogodowym to nie wiadomo ile by z tego zostało . Prądu nie miałem pełna dobę, masakra. Zaczęło sie nad ranem i koniec. Prądu nie było od Chałupek do samego Raciborza. Jeszcze przed 8 wiec atak na elektronarzędzia Mazur, pojechałem wcześniej bo chciałem być przed otwarciem sklepu, jakoś tak podświadomie czułem ze nie będę jedyny na agregat inwerterowy który tam miałem upatrzony. No i sie nie pomyliłem...

2 Kw wystarcza spokojnie żeby wszystko u mnie podlaczyc, został nawet zapas żeby dzieciom włączyć tv a zonie kompa. Fajna sprawa. Odwlekalem ten zakup długo no bo ile razy to w roku sie zdarza... Sie zdarza. W zimę rok temu tez pamietam porwało druty jak było sporo mokrego śniegu, to będę teraz spać spokojnie. Szkoda by było teraz już tych odchowanych zwierzaków.

Pogoda jednak dalej jest niemiłosierna. Wczoraj odłączyłem T5, bo dochodziło w południe już pod 28 " a na chłodziarkę nie mam już niestety miejsca...
1800l w obiegu, 270x70x85, BK 300, Deltec E-Flow 10, 4x Tunze 6105, 700W LEd + T5
Awatar użytkownika
andy79
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 171
Obrazki: 9
Rejestracja: 06 Lut 2014, 07:04
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

PoprzedniaNastępna

Wróć do Galeria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron