Moje akwarium 500L by leoni:)

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez inmar » 17 Cze 2014, 13:12

Yarcio napisał:I ty to mówisz, ty który byłeś u mnie w domu i widziałeś ile mam miejsca he he.
Ale kiedyś kupie dobie domek i postawie sobie ocean 4 metry na 2 metry i metr wysokie z porządnym zapleczem


Też mam takie marzenie.Na zapleczu koniecznie lodóweczka.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez Yarcio » 17 Cze 2014, 15:55

Koniecznie koniecznie Marku, bez lodóweczki i bez zlewu takiego jakie mają w knajpach nie przejdzie - muszą być :)
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 17 Cze 2014, 20:27

Yarcio napisał:I ty to mówisz, ty który byłeś u mnie w domu i widziałeś ile mam miejsca he he.
Ale kiedyś kupie dobie domek i postawie sobie ocean 4 metry na 2 metry i metr wysokie z porządnym zapleczem


i Jarku życze ci tego z całego serca!! :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 27 Lip 2014, 11:19

dzisiaj jak co niedziela pomierzyłem troche parametry w akwa:

NO3-0
Kh- 7,3
Ca-400
Mg- 1560
Po4 0,21
na to wygląda że musze podnieść NO3 bo nie może spaść Po4 ma ktoś te proszki do podnoszenia??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez inmar » 27 Lip 2014, 14:10

Zamów na allegro,jakieś 6zł kosztują.Ja mam,ale dojazd do mnie więcej Cię wyjdzie.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez azja-83 » 27 Lip 2014, 15:28

chodzi ci o Azotan sodu ? Vel saletre chilijską ? , potasową ?
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez inmar » 27 Lip 2014, 16:35

Mam KNO3 i na PO4 KH2PO4
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 27 Lip 2014, 21:07

azja-83 napisał:chodzi ci o Azotan sodu ? Vel saletre chilijską ? , potasową ?

tak KNO3 jak wcześniej napisał Marek
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez azja-83 » 27 Lip 2014, 22:18

mam, jak będziesz w Raciborzu podjedź do mnie, mam NaNo3
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 28 Lip 2014, 20:50

powiedzcie mi teraz jak to dozować??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez azja-83 » 28 Lip 2014, 21:36

hehe metodą prób i błędów :), a tak na poważnie masz nie wykrywalne NO3 ?
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 29 Lip 2014, 07:08

azja-83 napisał:hehe metodą prób i błędów :), a tak na poważnie masz nie wykrywalne NO3 ?


tak według saliferta biała woda :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez azja-83 » 29 Lip 2014, 07:54

Na twój baniak zacznij od półtora łyżeczki od testów saliferta/ na dzień ( tej niebieskiej ), zobacz po paru dniach, no3 jest łatwo pochłaniane przez wodę i nawet jak pierwszego dnia będzie widoczne to następnego już nie , ale jak po paru dniach już będzie widoczne to zmniejsz dawkę co najmniej o połowę albo zaprzestań, bo potem szybuje w górę jak cholera.
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez leoni » 30 Lip 2014, 06:28

tak poczytałem troche że na początku nie widać przyrostów NO3, i większość się na to łapie i zwiększa dawkę tylko potem juz jest za późno bo azot tak szybuje że nieda sie go powstrzymać :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Moje akwarium 500L by leoni:)

Postprzez azja-83 » 30 Lip 2014, 08:01

A tak nawiasem mówiąc, jeden kryształek dodany do testu na No3 potrafi już zmienić barwę tego testu , tak że nie przeholuj z tym.
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

PoprzedniaNastępna

Wróć do Galeria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron