Solniczka 41 litrów

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Postprzez azja-83 » 15 Lis 2008, 11:23

No ładnie się rozrosły te korale - to za sprawą stosowania tego mleka ?
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez zielony_mintaj » 15 Lis 2008, 13:58

Nie mam pojęcia- ostatnio leję tylko mleko. Rzadko karmię, czasu mam mało i jak przychodzę do domu, to rybka już śpi :wink: więc i korale sobie nie pojedzą.
Awatar użytkownika
zielony_mintaj
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 220
Rejestracja: 03 Maj 2008, 11:16
Miejscowość: Katowice
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4000515

Postprzez Ryzio » 15 Lis 2008, 14:35

no poroslo ci to calkiem niezle:). mierzysz poziom no3? :)
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 15 Lis 2008, 15:56

no fajnie ci się to rozrosło, tylko szkoda że prawie same miękasy :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez zielony_mintaj » 15 Lis 2008, 16:33

Ryzio napisał:mierzysz poziom no3? :)
Nie. Z parametrów mierzę tylko pH i kH.
leoni napisał:szkoda że prawie same miękasy
Wolę miękasy od twardzieli :wink:
Awatar użytkownika
zielony_mintaj
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 220
Rejestracja: 03 Maj 2008, 11:16
Miejscowość: Katowice
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4000515

Postprzez azja-83 » 15 Lis 2008, 17:13

Miękasy też maja swój urok 8)
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez leoni » 15 Lis 2008, 17:27

ja ostatnio się troche naczytałem w fachowych czasopismach, że niepolecają trzymania miekkich z twardymi :lol: , ponoć wydzielają taką wydzieline do wody że twardziele niesą w stanie się przed nimi obronic i w efekcie końcowym zostaja wyparte z zbiornika, dlatego ostatnio zrobiłem małe przemeblowanie w zbiorniku i porobiłem kilka szczepek miekkich min. sarco i xenia pulsująca
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez zielony_mintaj » 15 Lis 2008, 18:57

Miękasy też maja swój urok 8)

No ba :wink:
ja ostatnio się troche naczytałem w fachowych czasopismach, że niepolecają trzymania miekkich z twardymi :lol:

Hehe, szczerze? Pozbyłbym się twardzieli :D albo wsadził węgiel, podobno skutecznie usuwa toksyny produkowane przez miękkie.
Awatar użytkownika
zielony_mintaj
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 220
Rejestracja: 03 Maj 2008, 11:16
Miejscowość: Katowice
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4000515

Postprzez leoni » 16 Lis 2008, 10:23

zielony możesz troche zmniejszyc format tego zdjęcia bo trzeba forum suwakami przesuwać.

ja wiem że dużo rzeczy można, ale ja z góry miałem założenie że będą twardziele, wiec nie obsadzałem zbiornika miekkimi, dlatego spokojnie mogłem je teraz odsunąc od pozostałych :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez zielony_mintaj » 17 Lis 2008, 19:22

Heh, jeszcze jedna sprawa- zauważyłem, że pojawiła się masa glonów wapiennych po tym, jak podbiłem kH z 8 (w wodzie do podmianki na soli TM Pro Reef) na 10-11.
Awatar użytkownika
zielony_mintaj
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 220
Rejestracja: 03 Maj 2008, 11:16
Miejscowość: Katowice
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4000515

Postprzez leoni » 17 Lis 2008, 19:55

zgadza się ja mam KH na poziomie 12 i glony rosną jak szalone sa to optymalne warunki dla ukwiałów.

Jedyny minus glonów wapiennych to zużywają Ca :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez azja-83 » 17 Lis 2008, 21:41

a mi się podoba mieszana obsada jeżeli chodzi o korale (chociaż ostatnio bardziej w kierunku lps , sps)natomiast nie lubie zbiorników z samymi sps-ami
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Lendziu » 17 Lis 2008, 21:46

super.. co zrobisz, jak miękkie zaczną wychodzić z akwarium?... dużo im nie brakuje.
Awatar użytkownika
Lendziu
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 375
Rejestracja: 01 Paź 2007, 20:51
Blog: Wyświetl wpis (0)

Poprzednia

Wróć do Galeria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron