300L

Moderatorzy: chemik83, azja-83

300L

Postprzez azja-83 » 11 Paź 2008, 11:33

Witam , żeby nie było że w mojej stopce to tylko napis "300L morszczyzny w budowie" postanowiłem wstawić kilka fotek ;) , na razie to jeszcze nie skończony projekt , ale już niedługo .... :nemo: :)

Próba szczelności :)

Image

Image

zdjęcia były robione jeszcze bez czarnego tła :)
Swoja drogą jak wyeliminować odblask lampy na zdjęciach robiony w ciągu dnia ?
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Wildtom » 11 Paź 2008, 12:14

robic ... bez lampy ?? :P

jak w koncu zrobiles tlo? komin tez czarny?
Wildtom
 
Posty: 23
Rejestracja: 10 Lip 2008, 08:13
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Ryzio » 11 Paź 2008, 12:40

No w koncu:P Zapowada sie neizle. Gdzie kupowales orurowanie? a i napisz cos wiecej jakie wymiary jakie oswietlnie bedize:)
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 11 Paź 2008, 14:03

no w końcu się pochwaliłeś tym akwa, bo tu co poniektórzy to juz wątpili że wogóle coś robisz :D no dobra robota :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez azja-83 » 11 Paź 2008, 19:37

Tomku jako tło posłużyła mi czarna folia (bałem się tego skrobania farby w razie czego jak by coś nie wyszło,) ,no i z kominem mam problem bo nie wiem jak go zaciemnić żeby tych rur nie było widać, :?
(jakieś propozycje z waszej strony odnośnie komina ?)

Ryzio rury kupiłem u Tomka w e-rybce

Wymiary:
- 120x50x50 - 300l
-sump 76l

sprzęt:
-6x54W t5
-odpieniacz AM Turboflotor 1000
-cyrkulacja jvp 102 + 201 + (tunze 6025 za skałami)= łącznie 13500 -obieg OR 3500
-planowane 50kg LR ale się zobaczy jeszcze jak z miejscem w baniaku będzie.

Tomku a zdjęcia bez lampy wychodzą mi jakies zamazane, jak by ostrosci nie było - masz na to jakies lekarstwo :)

Dodane po 1 minutach:

hehe Leoni dobra robota to bedzie jak zaleje i skończe tą szafke :)
Ostatnio zmieniony 21 Lis 2008, 22:38 przez azja-83, łącznie zmieniany 2 razy
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Ryzio » 11 Paź 2008, 21:51

komin proponuje wysmarowac czarnym silikonem od wewnatrz podobno ludzie tak robia i fajny efekt, idealnie czarne.
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez azja-83 » 11 Paź 2008, 21:57

teraz tak się zastanawiam czy nie lepiej było by postawić komin z czarnego grubego pcv , ale już po fakcie

Ewentualnie obłoże go skałą :)
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Wildtom » 12 Paź 2008, 02:11

a ja bym duzo dal zeby te czarne pcv wywalic z komina i wysmarowac od wewnatrz silikonem. zrob cos z tym poki masz mozliwosc (spusc wode z komina i juz )bo widok syfu zbierajacego sie w kominie bedzie Cie pozniej klul w oczy
Wildtom
 
Posty: 23
Rejestracja: 10 Lip 2008, 08:13
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 13 Paź 2008, 07:40

no z tym kominem to @Wildtom ma racje zrób z nim coś bo jak akwa pochodzi dłużej to niebedzie już taki ładny jak teraz, dlatego zrób sobie jak ja mam, czyli naklej czarna folie,albo przejedź go czarnym silikonem:)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Lendziu » 13 Paź 2008, 21:20

azja-83 napisał:teraz tak się zastanawiam czy nie lepiej było by postawić komin z czarnego grubego pcv , ale już po fakcie
Ewentualnie obłoże go skałą :)


...A czy nie możesz obłożyć komina czarnym PCV, o którym wspominałeś?
Dotniesz dwa kawałki i przyłożysz je do komina od strony akwarium.
Problemu z czyszczeniem chyba nie będzie... większość zoologicznych ma pochowane filtry w takich kominach z PCV.
Awatar użytkownika
Lendziu
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 375
Rejestracja: 01 Paź 2007, 20:51
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez azja-83 » 14 Paź 2008, 11:47

@Lendziu pewnie że mogę , w zasadzie tu chodzi tylko o zamaskowanie tych rur , więc przykleje coś żeby tylko było czarne , ale pomysł z pcv jest o tyle dobry że łatwo sie to czyści :D, chociaz jak glony wapienne sie zaczną osadzać ...
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Lendziu » 14 Paź 2008, 19:41

W castoramie mają kolorowe PCV, ale czarnego raczej nie mają.. tylko czerwone, zielone i chyba niebieskie...
Koszt takiego PCV to coś około 30-40zł za arkusz 0,5m2 (grubość chyba 3mm).
Nie jestem pewien tych danych, ale tak je jakoś kojarzę..

Jeżeli chciałbyś czarne tło i komin to musiałbyś zrobić go z ABS'u (robią z tego pokrywy do akwariów np. w firma Myciok Mikołowie: http://www.myciok.pl/kontakt.htm)..
Zwróć się do nich, bo może sprzedają w dużych płachtach nieprzetworzone tworzywo ABS.
Awatar użytkownika
Lendziu
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 375
Rejestracja: 01 Paź 2007, 20:51
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Wildtom » 14 Paź 2008, 20:08

daj sobie powiedziec z pierwszej reki i nie dawaj pvc. wysmaruj od wewnatrz silikonem

pvc nie doskrobiesz takie bydle chropowate jest
Wildtom
 
Posty: 23
Rejestracja: 10 Lip 2008, 08:13
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez azja-83 » 15 Paź 2008, 12:09

chyba spróbuje z tym silikonem jednak
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Ryzio » 15 Paź 2008, 14:44

ja tez jestem za silikonem koszt jakies 10 zl tubka a pcv stosunkowo dorgie...
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Następna

Wróć do Galeria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron