Elektroniczny termometr do akwarium

sprzęt własnego wykonania

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Elektroniczny termometr do akwarium

Postprzez CraNcH^MS » 27 Kwi 2008, 08:56

Nasunęła mi się myśl aby do zbiornika w którym przeprowadzam kwarantannę ryb wykonać termometr elektroniczny na wyświetlaczach led tak aby wchodząc do pomieszczenia z zbiornikiem od razu widać było temperaturę panującą w akwarium z tzw. daleka :D

Natknąłem się na rozwiązanie na stronie:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334889-0.html

i wszystko było by ok gdyby nie mikrokontroler AT90S2313. Byłem w sklepie z elektroniką i powiedziano mi, że posiadają zamiennik który wypiera AT90S2313 nazywa się ATtiny2313 i kosztuje 3,50zł mogą mi sprowadzić AT90S2313 ale on kosztuje 29 !!! zł i są na rynku już tylko resztki magazynowe.

Nie chciałem robić sobie wydatków reszta części leżała w szufladzie wiec kupiłem wpomnianą ATtinę, lecz okazało się, że trzeba zrobić małe zmiany w programie do mikrokontrolera wiec po paru dniach zapytań kolegów biegłych w temacie udało się.


Program nie wymaga wielkiej przeróbki wystarczy na początku dopisać dwie linijki:

$regfile = "ATtiny2313.dat"
$crystal = 4000000

Kompilowałem go Bascom AVR - DEMO 1.11.9.1 z biblioteką ATtiny3213.dat

Do programowania użyłem programu ISPprog z zainstalowanym WinIO na systemie WINXP. Do mikrokontrolera miałem podłączony kwarc 4MHz i kondensatory 33p oraz zewnętrzne zasilanie 5V.

FuseBity w Attiny2313 ustawiłem ISProg następująco:

CKDIV8 1
SUT1 0
SUT0 1
CKSEL3 1
CKSEL2 1
CKSEL1 0

Strona programu ISProg:
http://www2.wum.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.zip

Link do schematu programatora:

http://helios.et.put.poznan.pl/~dgajew/ ... ek_AVR.pdf

Schematy, źródła jak i skompilowane wsady (nie jest to moja konstrukcja i autor może sobie nie życzyć umieszczania ich gdzie indziej) są na forum elektrody pod linkiem:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334889-30.html

Poniżej efekt mojej pracy. Image
CraNcH^MS
 
Posty: 41
Rejestracja: 12 Paź 2007, 18:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez leoni » 27 Kwi 2008, 11:45

no fajnie w końcu ktos zaczął pisac jak można coś fajnego zrobić niedużym kosztem :D
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Gość » 01 Maj 2008, 17:37

a zaprogramował bys mi taki to znaczy zrobil taki ja bym ci dal te wszystkie czesci potrzebne
Gość
 

Postprzez CraNcH^MS » 01 Maj 2008, 19:17

Anonymous napisał:a zaprogramował bys mi taki to znaczy zrobil taki ja bym ci dal te wszystkie czesci potrzebne


Powiem Ci tak, mogę Ci udzielić bardzo dużej pomocy tzn. poświęcić wiele czasu poprzez e-mail, lub osobiście u mnie jak byś miał kłopoty z uruchomieniem. Mam wiele obowiązków a gdybym wziął Ci za robotę to taniej kupisz coś podobnego na Allegro.

Mnie opłaciło się to robić bo części oprócz mikrokontrolera i kwarcu miałem w domu i w dodatku były długie zimowe wieczory.

Ale jak chcesz robić to Ci pomogę.
CraNcH^MS
 
Posty: 41
Rejestracja: 12 Paź 2007, 18:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez przechyl » 02 Maj 2008, 21:59

SA takie gotowe zestawy do montazu Kolo kuloka w sklepie eloktronicznym za ok 15zl,tylko trza se poskladac,maja ledy a jako elektroda sluzy dioda krzemowa.
przechyl
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 446
Rejestracja: 15 Wrz 2007, 23:49
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Ryzio » 04 Maj 2008, 10:20

"koło kuloka"?? masz na mysli okraglaka? a ten sklep to scalak?
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez CraNcH^MS » 04 Maj 2008, 10:55

Zainteresowanych rozwiązaniem w postaci KITu do samodzielnego montażu odsyłam do strony:

http://www.nordelektronik.com/index.php?dzial=22

Jak widać są tam kity do akwarystów morskich, ale cena trochę za duża widziałem na sieci prostsze (tańsze) projekty DIY falowników.

W "Scalaku" widziałem KIT 702 STEROWNIK TEMPERATURY Z FUNKCJĄ ZAŁĄCZENIA DOZOWNIKA I OŚWIETLENIA.
CraNcH^MS
 
Posty: 41
Rejestracja: 12 Paź 2007, 18:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mariusz123 » 13 Maj 2008, 16:08

w rybniku byl sklep ELEKTR...cos tam!!,ale nie wiem czy jeszcze istenieje,sklep byl kolo ryfamy,miedzy ryfama a szkola,,z ulicy kosciuszki sie skrecalo w prawo...w mala uliczke,,tam bylo co wybierac.....
mariusz123
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 170
Rejestracja: 25 Gru 2007, 12:33
Miejscowość: GASZOWICE
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 7522202

Postprzez CraNcH^MS » 13 Maj 2008, 16:19

mariusz123 napisał:w rybniku byl sklep ELEKTR...cos tam!!,ale nie wiem czy jeszcze istenieje,sklep byl kolo ryfamy,miedzy ryfama a szkola,,z ulicy kosciuszki sie skrecalo w prawo...w mala uliczke,,tam bylo co wybierac.....


Sklep nazywa się ELEKTRO HOBBY jest na ulicy Hutniczej 15. Sklep na także swoją stronę http://elho.pl/
--
Skype: cranch_ms
CraNcH^MS
 
Posty: 41
Rejestracja: 12 Paź 2007, 18:57
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez przechyl » 14 Maj 2008, 19:56

wscalaku mozna dostac takie pierdolki albo kolo ryfamy jest sklep elektroniczny i maja wszystko za grosze.Elektronik ten sklep sie nazywa dokladnie jest na ulicy tam gdzie kiedys byla knajpa pod psem jedzie sie do konca i w prywatnym domu jest sklep 3 lata temu byl teraz nie wiem,
przechyl
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 446
Rejestracja: 15 Wrz 2007, 23:49
Blog: Wyświetl wpis (0)


Wróć do DIY

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron