Dolewka grawitacyjna

sprzęt własnego wykonania

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Dolewka grawitacyjna

Postprzez inmar » 10 Gru 2009, 20:25

Przedstawiam zrobioną przeze mnie dolewkę grawitacyjną.Jak się sprawuje napiszę po kilku dniach.Koszt to 13 zł.Za szybki klejone nie płaciłem bo kolega zrobił,ale normalnie kosztowało by ok. 30 zł (szkło,klejenie i wycięcie otworu)




Image

Image

Image

Image
Ostatnio zmieniony 10 Gru 2009, 20:32 przez inmar, łącznie zmieniany 4 razy
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez zielony_mintaj » 10 Gru 2009, 20:29

Wygląda nieźle- jak się nazywają poszczególne elementy? (tzn. czy to ze spłuczki czy skąd) bo może i ja bym sobie taką ukręcił :D
Awatar użytkownika
zielony_mintaj
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 220
Rejestracja: 03 Maj 2008, 11:16
Miejscowość: Katowice
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4000515

Postprzez leoni » 10 Gru 2009, 20:29

no ładnie i czysto zrobione czekamy na relacje jak to się będzie sprawowało w praktyce
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez inmar » 10 Gru 2009, 20:36

Zawór do spłóczki za 9 zł.Szybki sklejone 3 sztuki w tym jedna z otworem.Całość nakładana na krawędź szyby czyli demontaż w każdej chwili.
Ostatnio zmieniony 04 Kwi 2010, 16:44 przez inmar, łącznie zmieniany 2 razy
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez mareczek71 » 10 Gru 2009, 21:20

Brawo Marek, fachowa robota...
mareczek71
 
Posty: 12
Rejestracja: 15 Lut 2009, 15:08
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Ezu » 11 Gru 2009, 21:51

Tylko ten mosiezny srubunek nie pasuje
Ezu
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 87
Obrazki: 4
Rejestracja: 09 Lis 2007, 18:52
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez inmar » 11 Gru 2009, 23:32

Był chwilowo,bo zły dali w sklepie.

Image
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Ezu » 12 Gru 2009, 21:21

No to wszystko OK
Ezu
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 87
Obrazki: 4
Rejestracja: 09 Lis 2007, 18:52
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Spajdi » 27 Lut 2010, 23:08

Inmar prosiłbym o wymiary tego zaworu pływakowego no i opisz jak "dokładny" jest pływak czyli mniej więcej na jaki ubytek wody reaguje ? Chyba zrobię coś podobnego bo po dołożeniu 1x24W pod pokrywę wentylatory mi się często załączają i parowanie spore się zrobiło... Powiedz jeszcze jakiej średnicy ten gumowy wąż masz i gdzie kupiłeś takie fajne złącze do tego wężyka bo gwint do tego zaworu masz 1/2" tak ?
[216l] 60x60x60
Spajdi
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 97
Rejestracja: 30 Paź 2009, 16:53
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez inmar » 28 Lut 2010, 15:09

To jest zwykły pływak do spłuczki,uniwersalny,są takie w każdym sklepie hydraulicznym.Śrubunek do skręcenia jest w zestawie natomiast ta złączka to kupiona w ogrodniczym.Wężyki powkładałem jeden w drugi dla redukcji.
Wymiarów nie znam.
Zadany poziom trzymany jest cały czas,po prostu woda kapie sobie cały czas z dolewki.Rok tak miałem,że na końcu wężyka miałem zaworek,którym regulowałem kapanie,ale trzeba było ciągle regulować.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Spajdi » 28 Lut 2010, 16:51

Sugerujesz, że zawór/pływak jest aż tak precyzyjny, że dolewa prawie na bieżąco ? Wydaje mi się, że powinno być tak, że nie leci ani kropla, a jak poziom wody spadnie o załóżmy 1-2mm to się woda dolewa i później znowu nie leci wcale... Hmmm muszę się przejechać może dzisiaj do praktikera/obi popatrzę, "obadam" jak to się mówi i może też coś wystrugam za jakiś czas :wink:
[216l] 60x60x60
Spajdi
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 97
Rejestracja: 30 Paź 2009, 16:53
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez inmar » 28 Lut 2010, 17:15

Wpadnij do mnie,przy okazji zbadam ci wodę na PO4.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Spajdi » 28 Lut 2010, 18:14

Właśnie i tak planowałem się wybrać na testy PO4 z Ryziem, ale to jeszcze troszkę poczeka, ale któryś weekend na bank wpadnę sam albo z Ryziem, pozdr :wink:
[216l] 60x60x60
Spajdi
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 97
Rejestracja: 30 Paź 2009, 16:53
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez inmar » 11 Mar 2010, 16:59

Kolejna modyfikacja.Zdziwiłem się,że zwolniło dolewanie a okazało się,że w środku jest filterek,który się przytkał.Po wywaleniu go całkowicie dolewanie się poprawiło.
Normalnie zadany poziom wody w sumpie jest prawie co do mm.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)


Wróć do DIY

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron