Przymiarki do solanki.112l Proszę o pomoc przy kompletowaniu

Jak założyć solniczke - krok po kroku

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Przymiarki do solanki.112l Proszę o pomoc przy kompletowaniu

Postprzez Pavilon » 16 Paź 2009, 17:47

Witam wszystkich! :wink: Jak wiecie mam akwa roślinne aktualnie wygląda tak:
http://img408.imageshack.us/img408/6461/hpim1935z.jpg

Roślin dość sporo więc trochę kasy za nie będzie chciał bym żeby starczyło mi na skałę za rośliny i ryby :D Co do osprzętu tego co teraz mam to przyda mi się tylko aquaszut 600l/h. Reszta to:

:arrow: Oświetlenie pokrywa wromak 3x18W - to zamierzam wszystko sprzedać i za te pieniądze zrobić samemu belkę 4x24W T5 ? czy 39W?
:arrow: Osmoza - mam taką http://www.woda.com.pl/index.php?p239
:arrow: Filtr DI - nie wiem po co w ogóle on jest?
:arrow: Odpieniacz - zrobię sam
:arrow: a do cyrkulacji dokupiłbym 2x JVP-102 + ten aquaszut co mam
:arrow: testy na po3 i po4
:arrow: miernik zasolenia wody
:arrow: korale - tu liczę na pomoc z forum z czasem jak się rozkręcę to też się podzielę innymi szczepkami :)
:arrow: sól to z innymi pierdołami co bede brał od Arka

i to by było chyba tyle? Proszę o jakieś porady itd co mam zmienić, robić panel? Jak już wszystko bede wiedział co mam kupić zrobię listę z dokładnymi kosztami i wtedy zacznę sprzedawać wszystko co mam więc proszę o odpowiedzi!
Pozdrawiam
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Postprzez leoni » 16 Paź 2009, 20:13

:arrow: oświetlenie minimum 3x39W
:arrow: osmoza może zostać ale musisz dokupić DI
:arrow: DI to nic innego jak żywica demineralizacyjna za osmozą aby uzyskać jak najczystsza wodę
:arrow: cyrkulacja wystarczająca
:arrow: miernik może być na razie spławikowy
:arrow: sól tak jak pisałem najlepiej Praisa
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Pavilon » 16 Paź 2009, 20:28

Hmm kurde te 3x39W :/ musiał bym kupić jeden statecznik elektroniczny 2x39 i 1x39 a to zaś kolejne koszta tego 1x39 :/ nie da się jakoś inaczej tego rozwiązać. A co powiecie na 2x39W i 2x24W? Ale to też trochę wyniesie. Jakieś inne pomysły jeszcze?


Zrobiłem listę z kosztami:

OŚWIETLENIE:
3x39W -
statecznik elektroniczny 2x – 2x39W – 90zł (45zł/szt)
8x oprawki – 1,25zł/szt - 10zł
4x świetlówka 2x33zł i 2x60zł

CYRKULACJA:
2x JVP-102 - 120zł
Aquaszut - mam
Odpieniacz - DIY

RESZTA:
15kg LR – 25zł/kg
Żywy piasek - 9zł/kg
Sól – ok. 140zł
Testy na no3 i po4
Miernik zasolenia - 20/30zł

= 611zł (bez skały)

kurde dużo :/ i to jeszcze bez skały. Ale jakoś pomału trzeba będzie kompletować wszystko.
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Postprzez leoni » 17 Paź 2009, 16:48

nikt cie nie goni tylko powoli nic na hura!!!!
39W są lepsze bo oświetlą cały zbiornik bo maja identyczne długości
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Ryzio » 17 Paź 2009, 18:27

jezeli to standardowe 112l to ma dlugosc 80cm a swietlkoki 39w maja 85 cm dlugosci + oprawki wyjdzie cos kolo 90cm. daj 4x24w spokojnie wystarczy nawet pod korale twarde
rafka:125x55x55h
oświetlenie: 1x 250w reeflux + 2x54w
cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h + marea 3200
obieg New Jet 3000l/h,
Odpieniacz DIY igła AB 2000/1 up
25kg żywej skaly
10kg martwej
Awatar użytkownika
Ryzio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 694
Rejestracja: 20 Wrz 2007, 10:04
Miejscowość: Chwałęcice
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Pavilon » 18 Paź 2009, 16:05

A czy można zrobić panel przypominający komin? Bo panel na całej długości akwa odpada... Zrobiłem takie szybkie rysunki zobaczcie czy któryś z nich może być zastosowany żeby ukryć grzałke, odpieniacz, i głowice aqua szut a dwie pompy cyrkulacyjne były by już gdzieś indziej przymocowane.

NR.1
http://img98.imageshack.us/img98/1405/nr1panel.png

NR.2
http://img269.imageshack.us/img269/7543/nr2panel.png
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Postprzez leoni » 18 Paź 2009, 18:16

ogólnie uważam że pierwszy projekt jest najlepszy tylko nie wiem czy dasz tam grzałke bo komin przecież nie jest w całości zalany wodą
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez Pavilon » 18 Paź 2009, 18:46

A ile wody jest w kominie? Sory za takie pytania ale nie wiem nigdy się tymi kominami, sumpami nie interesowałem... I w jednej z ścian komina musi być dziura na wylot wody z aquaszut'a czy jak?
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Postprzez leoni » 18 Paź 2009, 18:53

jedna się pomyliłem , zapomniałem że ty niebedziesz miał sumpa więc będziesz tam miał stały poziom :oops:

więc niema problemu możesz tam wszystko upchać
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez azja-83 » 21 Paź 2009, 18:51

a po jaką ch..re ci ten komin? , przy 112L ja bym sobie dał spokój z jakimkolwiek kominem , zostaw sobie lepiej miejsce na korale bo potem będziesz je potrzebował, odpieniacz luzem w rogu i grzałkę też i gitara ,przynajmniej będziesz miał dojście do wszystkiego, zobacz akwarium ryzia - odpieniacz ma schowany za skałą.


25zł za kg skały ?(Pewnie używana ) ostrzegam, potem może być więcej z nią problemów niż pożytku - szczególnie jak zacznie fosforany oddawać do wody (jak już używaną to od kogoś kto jej naprawdę nie miał długo u siebie w baniaku).
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez Pavilon » 21 Paź 2009, 21:37

No ok jeszcze się zastanowię. A co do skały to w sklepach jest po 25zł/kg...
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Postprzez leoni » 22 Paź 2009, 12:02

Pavilon napisał:No ok jeszcze się zastanowię. A co do skały to w sklepach jest po 25zł/kg...


wątpie żeby w sklepie była taka cena, chyba że jakas skała ożywiona

minimum jakie musisz liczyć za skałe to 35zł/kg
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Postprzez azja-83 » 22 Paź 2009, 13:42

albo jakiś tuf wapienny , tak jak pisał leoni 35zł/za kg to normalna cena za 1kg skały , nie łap się na jak najtańszą skałę bo możesz potem tego żałować
7.12.2008 - 300L słonej wody ruszyło :)
Awatar użytkownika
azja-83
Site Admin
 
Posty: 832
Obrazki: 17
Rejestracja: 09 Lut 2008, 22:45
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (2)
tlen: azja-83
Skype: azja-83
Gadu-gadu:: 3928001

Postprzez inmar » 22 Paź 2009, 21:53

Daj za skałę majątek a potem będziesz miał z górki.Na tym się nie oszczędza to jedna z najważniejszych rzeczy w zbiorniku i NIC tego nie zastąpi.
Akwarium 170 x 70 x 70 840 L + sump.Oświetlenie ATI Powermodule 8x80W
http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__p__380116__fromsearch__1#entry380116
http://www.sma.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=729&hilit=stawiam+zbiornik
Awatar użytkownika
inmar
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1470
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 18:57
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Pavilon » 25 Paź 2009, 10:13

Ok pomyliłem się rzeczywiście 35zł/kg... :) A jeszcze co do oświetlenia to może dać 2x 39W + 2x24W ? Bo owszem na początek na pewno dobre będzie 4x24W ale ja już siebie dobrze znam, że na pewno bede chciał mieć jakieś bardziej wymagające korale...

foto:

http://img163.imageshack.us/img163/510/belka.png
Pavilon
POCZĄTKUJĄCY
 
Posty: 227
Rejestracja: 18 Wrz 2007, 18:32
Miejscowość: Jejkowice obok Rybnika
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 0

Następna

Wróć do Zakładanie solniczki krok po kroku

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron