hodowla phytoplanktonu

Czyli czym karmimy naszych pupilów

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 09 Maj 2012, 13:54

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c4nbwodfFFo&feature=related[/youtube]
dla zainteresowanych :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 15 Lip 2012, 20:26

chemik83 napisał:no dokładnie a że jest to tylko kilka godzin to nie zdąży ona osiąść na dnie aczkolwiek wiadomo cyrkulacja non-stop powoduje to że nic nie będzie osiać
na razie testuje przy włączonej cyrkulacji przez 24 godziny/dobę i zobaczę czy jest jakaś różnica :)

Jak tam twój test z wyłączona cyrkulacją ?
Zacząłem hodowle Fito i moja mi marudzi że słychać w nocy :(
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 15 Lip 2012, 20:28

ja mam cały czas napowietrzaną bo jak miałem wyłączoną to dużo potem zostaje osadu na dnie a gęstość fito jest o wiele mniejsza niż jak napowietrzam cały czas dlatego akurat jestem za napowietrzaniem non-stop :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 15 Lip 2012, 20:34

Szkoda że nie mam prądu w piwnicy - problem by znikł.
Na razie mam dwie butelki 1-litrowe na oknie w kuchni
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 15 Lip 2012, 20:36

no ja to mam wszystko w piwnicy więc nie ma problemu z hałasem i wtedy każda hodowla nie jest taka uciążliwa
ja teraz zaczynam znów hodować artemię na fito bo miałem dla młodych błazenków ale że ich brak to trzeba trochę je odchować i się przydadzą potem do skarmiania a na fito są bardzo odżywcze :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 15 Lip 2012, 20:42

Też co jakiś czas hoduje artemie, ale skarmiam taką świeżo wyklutą - max 3 dni i nic nie ma, wszystko zjedzone.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez leoni » 16 Lip 2012, 17:58

ja trochę zmieniłem sposób swojej hodowli na bardziej wydajny :D

posłuchałem rady Łukasza i na 5L solanki wlewam 100ml fito i po 5 dniach mam juz gotowe!!

znowu zlewam całość robię 5L świeżej solanki wlewam 100ml i tak w koło:)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 03 Sie 2012, 09:32

metoda chyba najlepsza :)
choć ostatnio słyszałem jak to hoduje pewna osoba i normalnie pękłem :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 03 Sie 2012, 09:51

No to się podziel sie informacja :)
Ja hoduje podobnie jak Leszek tylko że w baniaku 3 litrowym - idealnie wystarcza na mój baniak
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 03 Sie 2012, 10:13

ale lepiej nie pisać :P Leszek będzie wiedział o kogo chodzi :D
czyli ogólnie nic ciekawego :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 03 Sie 2012, 12:38

A ja z inne beczki - na jakiej soli hodujecie Fito ?
Zastanawia mnie wpływ soli i mikroelementów jak i bakterii zawartych w solach.
Ja do tej pory robiłem na IO bo taką miałem, ale się skończyła i dzisiaj postawiłem nowe na Tropic Marin Pro-Reef którą niedawno dostałem kawalątek w prezencie.
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 03 Sie 2012, 21:06

ja kenta :) im bogatsza sól w mikroelementy tym fito jest cenniejsze dla korali bo dla ryb to wsio ryba jaką stosuje się sól :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez Yarcio » 03 Sie 2012, 22:33

No zobaczymy, na IO wychodziło mi dosyć ciemne Fito, zobaczymy jak wyjdzie TM
Było 260 litrów w obiegu, Koniec 16.05.2013
Jest 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013
40 kg LR +40 kg LS,
Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal
ATI Sunpower 8x54W
Cyrkulacja Tunze 2 x 6105 + 7096 + Jebao Wp40
Awatar użytkownika
Yarcio
PROFESJONALISTA
 
Posty: 1980
Obrazki: 63
Rejestracja: 27 Lut 2012, 18:52
Miejscowość: Knurów
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 22635191

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez leoni » 04 Sie 2012, 10:52

ja na razie jadę na tej taniej od Darka ale już mi sie kończy i będe robił na AF
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: hodowla phytoplanktonu

Postprzez chemik83 » 11 Sie 2012, 15:14

a ja zaczynam hodowlę fito na większą skalę już zamówiłem 5 metrów LED-ów z zasilaczem za 47 zł :) i zaczynam przygodę na większą skale
PS oczywiście przedstawię fotorelację z budowy nowego reaktora to fito :)
akwarium 300 litrów, sump 70 litrów, 65 kg LS, oświetlenie LED dwie lampy każda po 120W dwa kanały 420mm (niebieski) i white (10 000K)

Image
Awatar użytkownika
chemik83
PROFESJONALISTA
 
Posty: 2089
Obrazki: 487
Rejestracja: 25 Mar 2011, 22:02
Miejscowość: Racibórz
Blog: Wyświetl wpis (8)
Gadu-gadu:: 25921272

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pokarm

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron