Pierwsze akwarium

Moderatorzy: chemik83, azja-83

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 16 Mar 2015, 17:27

Witam.
Mam 2 problemy tzn:
1. Na skałach i podłożu zauważyłem biały nalot taką watę jakby.
http://zapodaj.net/cd9c0042e27fa.jpg.html
2. Na roślinach od pewnego czasu pojawiły się plamy.
http://zapodaj.net/27a33d2105dac.jpg.html
Ktoś wie może co się tam dzieje??
Pozdrawiam.
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 16 Mar 2015, 19:51

słabe zdjęcia praktycznie nic nie widać, moim zdaniem to glony!!
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 17 Mar 2015, 16:00

na kamieniu widać taką białą watę bardzo wyraźnie...

http://zapodaj.net/b84f907580375.jpg.html

http://zapodaj.net/48df944665886.jpg.html
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 17 Mar 2015, 21:23

no moi zdaniem to glony, no chyba że źle wyszorowałeś kamienie przed włożeniem :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 18 Mar 2015, 17:26

ale akwa stoi od 3 miesięcy i nic do tej pory się nie działo a po ostatniej podmiance wylazło takie coś...
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 18 Mar 2015, 22:27

Dalton napisał:ale akwa stoi od 3 miesięcy i nic do tej pory się nie działo a po ostatniej podmiance wylazło takie coś...


a podmianke jak robisz, z typowej kranówy??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 19 Mar 2015, 15:22

Z odstanej 3-4 dni wody i dodaje czasem środek do wody...
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 20 Mar 2015, 08:09

hmm..., a jak z oświetleniem ile watów, a woda dosłownie ci stoi przez te 3-4dni, czy miesza ja jakaś pompa??
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 20 Mar 2015, 16:12

Woda stoi w butelkach 5 L od środy a w sobotę wymieniam zawsze. Dziś poradzono mi zmniejszyć czas świecenia do 10h (ja świeciłem od 8:30 do 21)
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 20 Mar 2015, 21:44

no tak i mają racje, 13 godzin świecenia to żaden organizm tego nie wytrzyma :), a jeżeli chodzi o wodę to nie wiem czy wiesz ale woda stojąca ulega starzeniu :)
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 22 Mar 2015, 00:59

to ile ma taka woda stać??
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Odp: Pierwsze akwarium

Postprzez Komarek » 22 Mar 2015, 05:23

Ja do słodkiego puszczałem do bańki przed prefiltr węglowy. I od razu do zbiornika. Jeśli musiała stać to stawiałem w otwartym wiaderku.
Komarek
PROFESJONALISTA
 
Posty: 636
Rejestracja: 19 Sty 2011, 22:50
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 46327799

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 23 Mar 2015, 21:29

podobna jak postoi 3 dni to juz jest stara!!

stosujesz za stare metody- tak kiedyś robili nasi dziadkowie czy ojcowie :), teraz mamy filtry i woda od razu do zbiornika
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez Dalton » 24 Mar 2015, 20:26

Panowie i Panie taka miła niespodzianka mnie dziś spotkała tzn. przypadkiem przyglądając się rybką zauważyłem małą wypływającą z muszli... ;) teraz powiedzcie mi czy mam ją wyłowić i karmić czymś extra?
http://zapodaj.net/ed539eefedd55.jpg.html
Dalton
 
Posty: 72
Rejestracja: 22 Wrz 2014, 14:40
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 12352739

Re: Pierwsze akwarium

Postprzez leoni » 26 Mar 2015, 08:08

powinna dać sobie sama rade
500L+120lsump,1XHQI 150W 20K+2x80W aktynika+2x120W LED,obieg Aquabee5000,cyrkulacja Tunze 6095+ WP40, 50kg LR, Odpieniacz DIY by skiba
Awatar użytkownika
leoni
Site Admin
 
Posty: 3792
Obrazki: 244
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 15:11
Miejscowość: Rybnik
Blog: Wyświetl wpis (0)
Gadu-gadu:: 4748459

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości