licznik babelkow i bimbrownia

Zrób to sam, czyli pokaz co potrafisz

Moderatorzy: chemik83, azja-83

licznik babelkow i bimbrownia

Postprzez przechyl » 07 Gru 2007, 21:28

[img=http://img509.imageshack.us/img509/6434/bimbrowniavj9.th.png]
Image
Bimbrownia sklada sie z dwoch butli po napojach jedna 2l druga 1,5l.Butle polaczone sa wezykami gumowymi w nastepujacy sposob:
butla 2 litry w ktorej jest umieszczony zacier ma wmontowany wezyk o przekroju 4 mm poprzez korek i jest uszczelniony klejem poxipol,wpuszczonym na ok 3 cm w srodek butli.Natomiast drugi jego koniec wmonrowany jest w korek butli 1,5l w ktorej znajduje sie woda i jest wpuszczony na samo dno butelki.Do tegoz samego korka butli 1,5l wmontowany jest wezyk 3mm wpuszczony okolo 3cm w srodek butli.Oba wezyki uszczelnione poxipolem.Wezyk 3mm podlaczony jest do licznika babelkow i dalej do dyfuzora w akwarium.
Licznik babelkow wykonany jest z szklanej rurki po kroplowce medycznej wypelniony do polowy woda.Przed wlotem do licznika zamontowany jest zaworek do regulacji przeplywu co2.

dzialanie domowej wytwornicy co2 jest nastepujace.
W butli 2 l znajduje sie zacier przygotowany z 400g cukru oraz 15 dkg drozdzy piekarskich,zalanych ciepla woda temp ok 30st C.
W butli 1,5l znajduje sie woda majaca dzialnie filtra i zatrzymuje to co nie powinno sie w akwarium znalezc.
Dwutlenek wegla powstaje w wyniku fermeentacjii drozdzy z cukrem.
Licznik babelkow pozwala na kontrolowanie ilosci co2 dostajacej sie do akwarium.
przechyl
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 446
Rejestracja: 15 Wrz 2007, 23:49
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Lendziu » 07 Gru 2007, 22:57

Mam kilka pytań:
1. Od jak dawna stosujesz zawór ograniczający przepływ? Mam pewne obiekcje dot. rozsadzenia lub rozszczelnienia butli przy narastającej ilości CO2 podczas fermentacji.
2. Po jakim czasie drożdże zaczynają pracować?
3. Ile bąbelków na sekundę otrzymujesz w pierwszym dniu po przygotowaniu zacieru? Ja mam inny przepis i myślę, że jest tego trochę za dużo.

Mój przepis na zacier w butli 1,5L:
2 szklanki cukru
około 1-2 cm3 (1cm x 1cm x 1,5cm) drożdży
1 łyżka sody oczyszczonej (do zwolnienia procesu fermentacji)
zalewam to wszystko 1 litrem letniej wody (z kranu).

Dodam, że u mnie zacier zaczyna pracować po ok. 45 minutach, a na następny dzień mam już 2 bąble/sekundę. Zacier pracuje góra 2 tygodnie przy temp. pokojowej 23st.C.

Opisz jak Twój zacier się spisuje.

Pzdr.
Lendziu
Awatar użytkownika
Lendziu
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 375
Rejestracja: 01 Paź 2007, 20:51
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez zyg » 29 Gru 2007, 17:45

Ja też mam parę pytań.
W jaki sposób działa licznik bąbelków stosowany przez Ciebie
Czy jest potrzebny
Jaki stosujesz zaworek.
Z czego ma czyścić - „ woda mająca zadanie filtra”
zyg
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 159
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 21:05
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez Lendziu » 02 Lut 2008, 22:38

Zyg - drugą butle stosuje się, aby woda w niej zawarta przejmowała opary alkoholu z bimbrowni.

Ja i wielu akwarystów tego nie stosuję, ale wybór należy do Ciebie.

Licznik bąbelków to orientacyjne urządzenie do informowania Ciebie o ilości bąbelków z gazem CO2. Jeżeli stosujesz butlę z zacierem to i tak się tym nie sugerujesz, ponieważ widzisz, czy drożdże jeszcze pracują. Zacier i tak należy wymieniać co mniej więcej 2 tygodniach, no chyba, że zwracasa uwagę na ilość bąbelków i zmieniasz zacier na nowy (gdzie i tak zaczyna on pracować po około 2h - jest to na razie samo powietrze, a po ok 10h wychodzi już czyste CO2 + opary alkoholu).

Zmienianie zacieru wg. mnie jest konieczne, jak widzisz, że ledwo co zipie.
Awatar użytkownika
Lendziu
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 375
Rejestracja: 01 Paź 2007, 20:51
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez zyg » 04 Lut 2008, 22:32

Rozumie że woda znajdująca się w butelce ma robić za filtr .
Jeśli filtrować by miała to tylko śmieci które mogą się wydostać z zacieru , choć to bardzo mało prawdopodobne żeby filtracja była efektywna.
Za mały słup wody aby to mogło zadziałać.

Możesz opisać w jaki sposób będzie „ woda w niej zawarta przejmowała opary alkoholu z bimbrowni. „

Wiem do czego służy licznik , chodzi mi o ten z rys. powyżej.
Moim zdaniem jak ktoś stosuje „ filtr” , to po co dodatkowe naczynie.
zyg
NOWY AKWARYSTA
 
Posty: 159
Rejestracja: 16 Wrz 2007, 21:05
Blog: Wyświetl wpis (0)

Postprzez przechyl » 10 Lut 2008, 20:00

Kilka wyjasnien odnosnie calej bimbrowni:Otoz stosuje sie tzw filtr wodny po to by do akwarium przedostawal sie sam co2 a nie wszystko lacznie z oparem olkocholu,nastepnie przy ewentualnym zbyt duzym fermentowaniu, co mozna zaobserwowac wysokim pienieniem sie zacieru, przez przypadek do akwarium nie dostal sie sam zacier.(wiadomo katastrofa)
Kolejnym jest zaworek ograniczajacy doplyw babelkow do akwarium tak by nie trzeba bylo kombinowac z wyciaganiem sprzetu na noc.Otoz takim zaworkiem jest podwojny zaworek do wezyka napowietrzajacego przy czym regolacja odbywa sie tak iz otwierajc jeden i wypuszczajac co2 w atmosfere jednoczesnie przyhamopwujemy doplyw co2 do akwarium kontrolujac to wszystko licznikiem babelkow,czyli mozem dokladnie dozowac co2 bez ryzyka rozsadzenia butli i zagazowania ryb.
Swego czasu mialem bimbrownie zrobiona z butli po 4kg gasnicy proszkowej z zamontowanym reduktorem dziala super moglem gromadzic co2 i dozowac jak mi pasowalo.
Zacier robilem roznie droga prob,Start z regoly zalezal od temp wody uzytej do rozcienczania zacieru i tak najszybciej bo po okolo 15 min przy temp wody 27--30 st c
przechyl
DOŚWIADCZONY AKWARYSTA
 
Posty: 446
Rejestracja: 15 Wrz 2007, 23:49
Blog: Wyświetl wpis (0)

Mój przepis na ryżowy zacier

Postprzez kwaleczek » 01 Gru 2009, 15:27

na 5 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 2,5 litrami wrzącej wody 1kg ryżu, 0,8kg cukru, dodać 25 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 2 cytryn) oraz ok 10dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 0,5kg cukru rozpuszczonym w 0,5l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 5l.

Można pić już po miesiącu ale lepiej niech trochę przestoi;]
Smacznego
kwaleczek
 
Posty: 32
Rejestracja: 10 Sty 2009, 10:47
Blog: Wyświetl wpis (0)


Wróć do DIY

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości